Binek araç motor yağı seçimi yaparken viskozite değeri en öncelikli parametredir. Aracınızın üretim standardına sadık kalınması gerekmektedir. Değişik viskozite değerinde yağ kullanılması motora uygun olmaması halinde egzoz emisyon sistemlerine zarar verebilir, lifterlerde ses yapabilir, parçalarda fazla aşınmaya sebep olabilir. Motor yağını ve yağ filtresini araç üreticilerinin belirlediği aralıklarla ya da belli kilometre aralığında değiştirmelisiniz. Düzenli yağ değiştirmek motor parçalarının korunmasını ve iyi çalışmasını sağlar.
Oto Motor Yağı Seçimi
Motor yağları tam sentetik, yarı sentetik ve mineral motor yağı olarak 3 gruba ayrılır. Full sentetik motor yağları tamamen kimyasal yollarla elde edilir, mineral yağlar geleneksel yolla, yarı sentetik yağlar ise sentetik ve mineral yağların belli oranda karıştırılmasıyla elde edilir. Yüksek sıcaklıklarda daha iyi koruma, düşük sıcaklıklarda daha kolay akıcılık sağlama gibi özellikleri dolayısıyla binek araçlarda genellikle tam sentetik motor yağı kullanılmaktadır. Viskozite, yağın akış durumuna karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür.
SAE standardı olan 10 40, 20 50, 5w 30 motor yağı gibi seçenekler yağın akışkanlığını ifade eder ve belirleyici bir kriterdir. W değeri “Winter” kelimesini ifade eder ve yağın hava sıcaklığına bağlı olarak akma direncini gösterir. 5w30 motor yağı, 10W40 motor yağı gibi viskozite değeri belirlenirken mutlaka araç üreticinizin verdiği standartlara uymalısınız. Daha ince yağ kullanılarak performans arttırılabilir ancak bu doğru bir işlem değildir, motor parçalarının daha çabuk aşınmasına sebep olabilir.
Motor yağları partiküllü/partikülsüz olarak da kendi içinde ayrılmaktadır. Partikül; yağın içerisindeki moleküllerdir. Dizel partikül filtresi olan araçlarda partikülsüz yağ kullanılamaz, dizel partikül filtresi olmayan araçlarda partiküllü yağ kullanılabilir.
Aynı viskoziteye sahip olsa dahi yağ markanızı değiştirirseniz mutlaka motor yağı temizleyici kullanmalısınız. Örneğin Castrol 5W30 motor yağı kullanıyorsunuz Shell 5W30 motor yağına geçiş yapacaksınız, yağ boşaltma işlemi yapıldıktan sonra motor temizleyici kullanmalısınız. Sebebi, iki firmanın formüllerinin farklı olmasıdır. Motor temizleyicisi kullanılmaması halinde motorda problem yaşanabilir. Yağ ekleme işlemine ihtiyaç duyulursa da mutlaka mevcut motor yağı markası ve aynı viskozite değerinde yağ eklemesi yapılmalıdır.
Binek araçlarda kullanılan yeni teknoloji motorlarda, tam sentetik motor yağı kullanılmaktadır. Daha eski model binek araçlarda nadir de olsa yarı sentetik motor yağı tercih edilebilmektedir. Ağır vasıtalarda bu durum farklılık göstermektedir, bazılarında yarı bazılarında tam sentetik madeni yağ kullanılabilir.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Motor yağının değişim süreleri standarttır, fazla süre kullanılmamalıdır. Markaya göre kullanım ömrü değişmemektedir. Motor yağının bekleme süresi vardır. Yağ motora konulduktan sonra araç hiç kullanılmasa dahi 1 sene sonra mutlaka motor yağı değiştirilmelidir. Kullanılırsa da yapılan km’ye göre periyodik bakım kapsamında mutlaka değiştirilmelidir. Araç servisinden bu değişim süresi ile ilgili doğru bilgi alabilirsiniz.
Motor Yağı Fiyatları
Motor yağı fiyatları, markasına, viskozite değerine, ACEA standartına ve yağın içine konan ekstra katkılara göre değişir. En ucuz motor yağı fiyatı için aracınıza uygun yağ markalarını lastikborsasi.com’da karşılaştırabilirsiniz.
Motor Yağı Markaları
Lastik Borsası sisteminde en kaliteli motor yağı markaları sizler için fiyat karşılaştırması yapılarak sunulmaktadır. Castrol motor yağı, Liqui Moly, Lukoil, Motul motor yağı, Petrol Ofisi, Shell Helix motor yağı seçenekleri en uygun fiyatlar ile web sitemizde yer almaktadır.